نمایش یک نتیجه


درب ضد حریق؛ سدی محکم در برابر آتش

درب ضد حریق  

درب ضد حریق یا ضد آتش؛ گونه ای از درب است که در ساختمان ها برای جلوگیری از نفوذ آتش به سایر بخش های ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این درب معمولا در هر یک از طبقات ساختمان و در مرز طبقه با پلکان قرار داده می شود.  درهای ضد حریق از اجزای مختلفی تشکیل شده اند. خود درب معمولاً از یک قاب چوبی جامد ساخته می شود ، اما بعضی اوقات نیز از شیشه های مقاوم در برابر آتش تشکیل می شوند در این مطلب می خواهیم در مورد ساختار داخلی این درب ها، قیمت آنها و ویژگی های یک درب ضدحریق خوب با شما صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

درب ضد حریق چیست؟

درب ضد حریق (Fire Door) یا ضد آتش نوعی درب است که می تواند در برابر حرارت حدود ۱ الی ۲ ساعت کاملا مقاوم باشد. این درب ها هنگام آتش سوزی اگر بسته شوند، آتش را به سمت دیگر منتقل نمی کنند. درب های ضد حریق در مرز فاصل بین طبقات با پلکان قرار داده می شود تا از انتشار آتش از یک طبقه به سایر طبقات جلوگیری کند. این درب همچنین با مسدودسازی راه ورود هوا به طبقه آتش گرفته، تا حدودی باعث کندی آتش در طبقه می شود.اجزای درب ضد حریق

این درب ها به گونه ای هستند که مقاومت بالایی در برابر آتش داشته باشند. این گونه درب ها با عددی که نشان دهنده تعداد دقایق مقاومت آنها در برابر یک آتش بزرگ است شناخته می شوند؛ مثلا درب 120 که تضمین کننده یکصدوبیست دقیقه مقاومت در برابر شعله های آتش است. حدود 42 درصد از تلفات در اثر آتش سوزی در خانه ها ناشی از تماس مستقیم با شعله های آتش نیست، بلکه مربوط به مصرف دود است. با توجه به این نکته، باید دربی را انتخاب کنید که نسبت به دود نیز مهر و موم شده باشد.

درهای ضد حریق دارای مقاومت در برابر آتش هستند. این دربها معمولاً از یک لایه ضخیم (هسته جامد؛ که می تواند شامل: تخته خرده چوب، تخته سنگ و چوب جامد باشد) و مقداری از مواد مقاوم در برابر آتش (گچ ، شیشه ، فیبر مقاوم در برابر آتش و غیره) که بین دو صفحه چوب یا گلدان ساندویچ شده اند، ساخته می شوند.

کاربرد درب ضد حریق

در حالیکه درهای ضد حریق معمولاً در مکان های تجاری استفاده می شوند، صاحبان خانه ها نیز اغلب آنها را در مکانهایی که خطر آتش سوزی بیشتری دارند نصب می کنند (از جمله بین آشپزخانه و بقیه قسمت های خانه). این درب ها به طور کلی درهای درزگیر مقاوم در برابر آتش هستند، که از مواد مختلف ساخته شده اند.

این درب های مخصوص در برابر المان ها و اهداف ساخته شده، مورد آزمایش قرار می گیرند تا در طولانی ترین زمان ممکن در مقابل آتش سوزی مقاومت کنند. درهای ضد حریق چند ویژگی ایمنی حیاتی دارند و در واقع می توانند تفاوت بین زندگی و مرگ باشند. اگر شما مالک تجاری یا غیر خانگی هستید، با توجه به مقررات و دستورالعمل های اداره آتش نشانی اطمینان حاصل کنید که درها قادر به مقاومت در برابر حرارتهای خاص هستند.

برای استفاده در منازل توصیه می شود درهای آتش نشانی را در مکان هایی که بیشترین خطر را دارند نصب کنید، به عنوان مثال در آشپزخانه یا اتاقهایی که وسایل برقی زیادی دارند.

انواع درب های ضد حریق

انواع درهای ضد حریق بر اساس کاربردی که دارند عبارتند از:

1- درهایی که در ساختمان های مسکونی، هتل ها، و ساختمان های اداری نصب می شوند.

2- درهایی که در نیروگاه های برق نصب می شوند.

3- درهایی که در بیمارستان ها نصب می شوند.

4- درب هایی که در انبارها و خزانه ها نصب می شوند.

انواع درب های ضد حریق

انواع درهای ضد حریق بر اساس جنس، عبارتند از:

1- درهای ضد حریق شیشه ای؛ که معمولاً در ساختمان های پر رفت و آمد اداری و مسکونی و در ساختمان های عمومی استفاده می شوند. هزینه این درب ها بالا می باشد و استفاده از آنها در ساختمان های با رفت و آمد کم از نظر اقتصادی به صرفه نیست. این نوع درهای ضد حریق معمولاً برای بیمارستان ها، اتاق های سرور و دیتا، کارخانجات، و مراکز تولید استفاده می شوند. شیشه هایی که در این درها به کار رفته است و همچنین، نواری که در کنار شیشه ها قرار گرفته نسوز می باشند. نوار کناری میبایست مانع انتشار دود به سایر نقاط ساختمان شود.

درب های ضدحریق شیشه ای در دو نوع شیشه ای لولایی، و شیشه ای کشویی، وجود دارند که استفاده از آنها بر اساس محل نصب و بر مبنای متراژ، اندازه دهانه، و وجود فضای کافی برای باز و بسته شدن تعیین می شود. این درب ها به صورت تک درب یا دو درب نصب می شوند، یا می توان نیمه ای از درب را ثابت نگه داشت و نیمه دیگر را به صورت بازشو نصب کرد.

2- درهای ضد حریق چوبی؛ که ساخت نسبتاً آسانی دارند و به راحتی نیز نصب می شوند. این درب ها از چوب روس ساخته شده اند و چهارچوب فلزی دارند. دیواره داخلی آنها از فولاد ساخته شده و فضای داخلی آنها با پشم سنگ نسوز پر شده است. این درب ها نباید هیچگونه پوشش CNC و رنگ داشته باشند. لازم به ذکر است، امروزه اداره آتش نشانی این درب ها را تایید نمی کند.

3- درهای ضد حریق فلزی؛ یکی از مهم ترین انواع درب ضد آتش، درب ضد حریق فلزی است. این درب ها دولایه فلز در دو طرف در (به عنوان روکش درب) و یک لایه درونی دارند که از جنس یک ماده غیرقابل اشتعال است.

ویژگی های درب ضد حریق

مهمترین ویژگی های این درب ها؛ علاوه بر مقاومت در برابر آتش که اصلی ترین ویژگی آنهاست، به شرح زیر است: - دسترسی آسان دارند؛ این درب ها معمولاً باز هستند. به رنگ قرمز روشن ساخته می شوند تا در مواقع اضطراری به راحتی دیده شوند. علاوه براین، دستگیره آنها به صورتی است که با هل دادن دستگیره به راحتی باز می شوند. - عایق صوتی هستند، گاهی درهای ضدحریق عایق صدا نیز می باشند. این نوع درب ها بیشتر در مکان های شلوغ مانند مدارس استفاه می شوند. - عایق دود؛ هنگام آتش سوزی از نفوذ دود به قسمت های مختلف ساختمان جلوگیری می کنند.  

درب ضد حریق استاندارد و ابعاد آن

یکی از موضوعات مهم در زمینه درب ضد حریق، تایید اداره آتش‌نشانی است. تاییدیه اداره آتش نشانی برای گرفتن پایان کار ساختمان ضروری است و یکی از نکاتی که این اداره برای ارائه تاییدیه بررسی می کند نصب درب های ضد حریق و تایید درب های نصب شده است.

  ابعاد ساب فریم مورد نیاز برای درب ضدحریق یک لنگه، مورد تایید سازمان آتش نشانی به صورت زیر است: 1- ابعاد داخل به داخل ساب فریم ( فریم انتظار) 110×210 سانتیمتر است. 2- ابعاد داخل به داخل ساب فریم ( فریم انتظار) 105×210 سانتیمتر است. البته لازم به ذکر است، ساخت در ضدحریق با ابعاد سفارشی نیز ممکن است.  

درب ضد حریق فلزی یک لنگه و دو لنگه

    ابعاد ساب فریم مورد نیاز برای درب ضدحریق دو لنگه، مورد تایید سازمان آتش نشانی به صورت زیر است: 1- ابعاد داخل به داخل ساب فریم ( فریم انتظار) 200×210 سانتیمتر است. این درب ها به دو دسته 1- درب ضد حریق فلزی دولنگه با قابلیت بازشو فقط یک لنگه؛ 2- درب ضد حریق فلزی دو لنگه با قابلیت بازشو دو لنگه. حمل و نصب درب های دولنگه سخت تر از درب های تک لنگه می باشد.  

مشخصات درب ضد حریق فلزی با تاییده سازمان آتش نشانی

درب های ضدحریق فلزی میباست مشخصات زیر را داشته باشند تا مورد تایید سازمان آتش نشانی قرار گیرند:

- ورق های روکش درب از جنس فلز گالوانیزه یا ورق سیاه یا روغنی است و فلز آن با توجه به شرایط رطوبتی منطقه انتخاب می شود.

در داخل درب هم از موادی نظیر پشم سنگ استفاده می شود. پشم سنگ ماده ای است که تا 850 درجه سانتی گراد مقاوم است. ضخامت پشم سنگ مورد تایید اداره آتش نشانی دست کم چهار سانت است و در صورتی که قصد اخذ تاییدیه از این اداره را داشته باشید این ضخامت نمی تواند از این مقدار کمتر باشد.

- این درب ها دارای دستگیره آنتی پانیک و نیز دستگیره بازشو با جک هیدرویک آرام‌بند است. مطابق استانداردهای بین المللی همه درب های ضدحریق باید به این دستگیره ها مجهز باشند.

- برای درب ضد حریق می بایست از لولای مخصوص این درب ها استفاده کرد. یراق آلات این درب ها از برندهای D&D و داف و کاله ترکیه انتخاب می شود. رگلاژ درب هم با پیم کوک لولای فنری انجام می شود.

- در داخل لنگه در فلزی نیز ساختار خاصی در نظر گرفته شده است و در بخش هایی که یراق‌آلات و لولا نصب شده شبکه فلزی داخلی تقویت می شود. شبکه داخلی ورق های هیدروکربرن علاوه بر افزایش مقاومت درب، باعث ثابت نگه داشتن مواد داخل آن هم می شود.

- رنگ چارچوب و رویه درب از ایپوکسی پولی استر است که به صورت رنگ‌پاشی قطب منفی و مثبت جریان الکتریکی بر روی ورق هیدروکربن صورت می پذیرد.

- درزگیر دور لنگه درب ضد حریق هم بسیار مهم است و می بایست از ماده خاصی برای این قسمت استفاده کرد. درزگیر دور لنگه نقشی اساسی در جلوگیری از خروج گازهای سمی و دود دارد و با جلوگیری از ورود اکسیژن باعث کند شدن اشتعال احتمالی خواهد شد.

کیفیت درب های ضد حریق

مقاومت درب ضد حریق

کیفیت و مقاومت درب های ضدحریق به زمانی که در برابر آتش مقاومت می کنند بستگی دارد. به طور کلی، مقاومت درب در برابر آتش حداقل باید یک ساعت باشد. یکی دیگر از مواردی که کیفیت درب را تعیین می کند ضخامت ورقه فولادی ساختار داخلی درب است. به این صورت که ضخامت این ورق باید حتماً از یک میلیمتر بیشتر باشد.

با توجه به مکانی که درب نصب می شود می توان از درهای ضدحریق با کیفیت متفاوت استفاده کرد. به عنوان مثال دربی که در نیروگاه برق نصب می شود باید کیفیت بسیار زیادی داشته باشد. در واقع انتخاب درب حتماً باید با نظر کارشناس و محاسبات علمی انجام شود.

نصب درب ضدحریق

نصب درب ضدحریق از طریق جوشکاری انجام می شود. در هنگام نصب باید توجه داشت که تنظیم درب بسیار مهم است و رگلاژ نامناسب درب باعث بروز مشکلاتی مانند افتادگی از لولا (با گذشت زمان) خواهد شد.

برخلاف درب ضد سرقت ، به علت وزن بالای درب ضدحریق (120 کیلوگرم) حمل آن از جلوی ساختمان تا محل نصب نیاز به 4 تا 5 کارگر دارد و باید به دقت آن را حمل کرد.

این گونه درب ها نمی توانند روکوب داشته باشند؛ زیرا طبق مقررات این درب ها باید بدون هرگونه ماده قابل اشتعال (مانند چوب) باشند و با توجه به این که روکوب ها معمولا از مواد قابل اشتعال ساخته می شوند استفاده از آن در این محصولات ممکن نیست.

رنگ این درها هم همانطور که ذکر شد از رنگ های الکتروستاتیک ضد آتش بوده و در برابر حریق مقاوم هستند.

در صورتی که در مورد درب انتخابی خود یا نحوه خرید از فروشگاه آنلاین سوالی دارید می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

نکات ایمنی در خصوص درب ضد حریق

- هرگز درب های ضد حریق را قفل نکنید. در واقع درهای ضد حریق نباید به گونه ای قفل یا چسبانده شوند که در مواقع اضطراری مانع خروج فوری افراد شوند.

- هرگز اجازه ندهید که در ضد حریق مسدود شود و همیشه راه دسترسی به آن را آزاد بگذارید و آن را محدود نکنید.

- رنگ آمیزی غیراصولی و بیش از حد این درب ها  به شدت اثر آنها را کاهش داده و باعث گسترش آتش سوزی و دود در لبه های درب خواهد شد.